[mania]  
Home>Mania>Recensies
Recensies
Recensie Waardering Datum
XTC - Transistor Blast (4cd Box) *** circa 1999
THE DUKES OF STRATOSPHEAR - Chips From The Cocolate Fireball: An Anthology *** circa 2000
XTC - Easter Parade CDM - I'd Like That CDM - Green Man CDM *** 2000
XTC - Homespun: The Apple Venus Vol.1 Home Demo's *** 2000
XTC - Wasp Star; Apple Venus, Volume 2 *** 2000
XTC - Homegrown *** 2001
XTC - The Originals (japanse Import) **** 2002
XTC - A Coat Of Many Cupboards **** 8-3-2002
ANDY PARTRIDGE - Fuzzy Warbles I & II *** 30-11-2002
PETER BLEGVAD & ANDY PARTRIDGE - Orpheus; The Lowdown **** 18-1-2004
ANDY PARTRIDGE - Fuzzy Warbles 5 & 6 ***1/2 17-9-2004
XTC - Apple Box **** 15-10-2005
ANDY PARTRIDGE - Fuzzy Warbles Volume 7 & 8 **** 2-9-2006
ANDY PARTRIDGE - The Fuzzy Warbles Collector's Album **** 15-10-2006
MONSTRANCE - Monstrance ***1/2 29-3-2007
XTC AS THE DUKES OF STRATOSPHEAR - 25 O'CLOCK -REMAST- **** 4-2009
XTC AS THE DUKES OF STRASOSPHEAR - PSONIC PSUNSPOT -REMAST- **** 4-2009
- superslecht ** - matig **** - prima deluxe
1/2 - zeer slecht **1/2 - redelijk ****1/2 - fantastisch
* - slecht *** - heel aardig ***** - geniaal
**** - zeer matig **** - goed  
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Pop & Rock> XTC
XTC - Transistor Blast (4cd Box)
Met inmiddels een nieuwe platendeal (Cooking Vinyl) op zak, staan Andy Partridge en consorten op het punt hun eerste album sinds Nonsuch uit te brengen. Het album gaat Apple Venus heten en luidt een nieuwe periode in het bestaan van de groep in. In de periode 1977-1990 nam de groep veelvuldig sessies op voor Radio One, waaronder enkele spaarzame optredens voor een select publiek. In 1982 stond XTC namelijk voor het laatst op de bühne vanwege de podiumangst van Andy Partridge. Ruim vijftig nummers werden ooit uitgezonden in de programma's van John Peel, Frank Skinner, David Jensen en Dave Lee Travis. Van de puntige new wave uit de hoogtijdagen van de Engelse punkexplosie tot de verzorgde Beatles-achtige pop van eind jaren tachtig. De groep heeft altijd een grote songproductie weten te koppelen aan een zeer constante kwaliteit. In zijn huisstudio heeft Andy onderhand honderden songs opgenomen en we zijn dan ook benieuwd wat hij allemaal nog voor ons in petto heeft. Met deze uitzonderlijk mooi als radio gestileerde box is weer een collectors-dream verwezenlijkt.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Pop & Rock
Verschenen in Plato Mania nr: 118
Datum recensie: circa 1999
Releasedatum CD:
Thanks to Martijn de Koning Plato Mania waardering: ***
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Reissues> THE DUKES OF STRATOSPHEAR
THE DUKES OF STRATOSPHEAR - Chips From The Cocolate Fireball: An Anthology
Deze cd is al een aantal jaren uit, maar door de succesvolle terugkeer van XTC leek het een goed idee om deze plaat nog even naar voren te halen. Want zoals de meesten zullen weten: The Dukes Of Stratosphear - eigenlijk wilde Andy Partridge de band al eerder zo noemen - is een artistiek pseudoniem van XTC, dat zich onder deze groepsnaam van hun meest psychedelische kant liet horen. Als The Dukes maakten ze twee platen, die nu samen op deze cd te vinden zijn. Beide albums, 25'O Clock en Psonic Psunspot, doen zeker niet onder voor het gemiddelde XTC-album.
Recensent : Ad Zwaga
Genre: Reissues
Verschenen in Plato Mania nr: 121
Datum recensie: circa 2000
Releasedatum CD:
Thanks to Martijn de Koning Plato Mania waardering: ***
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Pop & Rock> XTC
XTC - Easter Parade CDM - I'd Like That CDM - Green Man CDM
Drie leuke collectors edities van drie nummers van het door de critici hoog aangeslagen album Apple Venus. Alle bevatten een `home demo'-versie en een lange uitleg door Mr. Partridge himself, getiteld `How. came to be'. Vooral het laatste is bijzonder aardig omdat je hier precies de totstandkoming van de verschillende nummers kunt volgen. Met veel integere humor vertelt Andy over zijn geesteskinderen, compleet met gitaarloopjes. Dit najaar verschijnt er waarschijnlijk ook nog een speciaal album met demo's en outtakes van Apple Venus. Maart 2000 komt dan Volume Two uit.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Pop & Rock
Verschenen in Plato Mania nr: 126
Datum recensie: 2002
Releasedatum CD:
Thanks to Martijn de Koning Plato Mania waardering: ***
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Pop & Rock> XTC
XTC - Homespun: The Apple Venus Vol.1 Home Demo's
Al vele jaren nemen Andy Partridge en Colin Moulding thuis voor een denkbeeldig publiek van honderden tinnen soldaatjes nieuwe nummers op. Op b-kantjes van singles en ep's waren reeds veelvuldig hun home demo's te beluisteren: vingeroefeningen die in sommige gevallen al bijna definitief genoemd konden worden. Zo ook bij de demo's voor het succesvolle album Apple Venus, die nu integraal en in dezelfde volgorde als apart album worden uitgebracht. Partridge heeft sommige stukken uiteindelijk nog wel ingrijpend gewijzigd, maar in grote lijnen is al duidelijk hoe het nummer zal gaan klinken. In de studio worden pas de definitieve georkestreerde versies op de band gezet. Een leuk tussendoortje voor de verstokte XTC-fan, maar het wachten blijft natuurlijk op Apple Venus, Volume 2, dat waarschijnlijk in de winter van het jaar 2000 zal uitkomen.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Pop & Rock
Verschenen in Plato Mania nr: 129
Datum recensie: 2000
Releasedatum CD:
Thanks to Martijn de Koning Plato Mania waardering: ***
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Reissues>Pop & Rock> XTC
XTC - Wasp Star; Apple Venus, Volume 2
Het overal bejubelde album Apple Venus Volume 1 heeft XTC niet alleen terug op de kaart gezet, het heeft ze ook veel nieuwe fans opgeleverd, die vervolgens via de uitstekende singlesverzamelaar Fossil Fuel nog meer goud konden delven van deze meesters van de hoekige popsong. Was Volume 1 een akoestisch en orkestraal hoogstandje; Volume 2 klinkt zoals werd verwacht meer elektrisch, rock-achtiger. Op het eerste gehoor zijn de songs eenvoudiger van opzet, maar dit blijkt echter schijn. Elk element is zorgvuldig geregisseerd en afgestemd op dat wat de song nodig heeft. Vooral de vocalen zijn weer goed verzorgd. En dat zowel Andy Partridge en Colin Moulding liedjes kunnen schrijven in de beste traditie van de Engelse pop (The Beatles, The Kinks, The Move en Traffic), bewijzen ze ook op dit album weer onomstotelijk. Van de openingsnummers Playground en het uptempo wondertje Stupidly Happy tot aan het vernuftige The Wheel And The Maypole is Wasp Star een album dat wederom veel respect afdwingt en waarop Colin Moulding met vooral Boarded Up opnieuw bewijst hoe simpel en doeltreffend een popsong kan zijn.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Pop & Rock
Verschenen in Plato Mania nr: 137
Datum recensie: 2000
Releasedatum CD:
Thanks to Martijn de Koning Plato Mania waardering: ***
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Reissues> XTC
XTC - The Originals (japanse Import)
Japanners staan al langer bekend om hun perfecte imitaties van Europese cultuuruitingen, maar met het uitbrengen van cd's van originele albums met lp-hoezen in mini-formaat gaan ze wel erg ver. Zelfs de binnenhoezen en de inlegvelletjes die oorspronkelijk bij de lp's zaten worden verkleind en de labels afgedrukt op het schijfje. Ik pak alvast de loep erbij want leesbaar is het natuurlijk niet meer. De flinterdunne Japanse info-sheets geven nog enig houvast, maar zijn helaas grotendeels in het Japans. Wel erg mooi gedaan natuurlijk, want wat te denken van de ronde hoes van het album The Big Express, of het verkleinde groene zakje waar The Black Sea oorspronkelijk in zat. Het niet in alle landen als dubbel-lp uitgebrachte English Settlement wordt nog altijd gezien als XTC's creatieve hoogtepunt. Alle vijftien nummers staan erop en klinken nog even fris als destijds. Mummer en The Big Express zijn wat minder, maar hebben beide enkele aardige bonustracks. Skylarking was ook een van de hoogtepunten en hoewel de productie door Todd Rundgren de nodige strubbelingen heeft gegeven, moet Andy Partridge achteraf toch heel erg tevreden geweest zijn met het eindresultaat, want Grass en Dear God zijn tijdloze en dus klassieke popsongs. Oranges & Lemons heeft veel goede songs, maar is wat aan de lange kant en Nonsuch is ondanks dat er nog twee nummers meer op staan toch een heel hechte plaat met veel aan Beatles en Beach Boys refererende songstructuren. Colin Moulding's bijdragen zijn stuk voor stuk alle vier sterke songs. En dan zijn er natuurlijk ook nog de eerste drie albums. Het debuut White Music met als bonus o.m. de allereerste 3.D.E.P. uit 1977, het tweede wat experimentelere album Go 2 (helaas zonder de gratis 12' in mini-formaat Go+) en het pure popalbum Drums & Wires, waarmee de groep echt doorbrak. Jammer is ook hier dat de gratis single niet als kleine cd-single is meegeleverd, maar die twee tracks staan wel als bonus op de cd. Er gaan trouwens geruchten omtrent een box met hopelijk veel rarities. We zijn benieuwd en we kijken reikhalzend uit.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Reissues
Verschenen in Plato Mania nr: 152
Datum recensie: 2002
Releasedatum CD:
Thanks to Martijn de Koning Plato Mania waardering: ****
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Spots> XTC
XTC - A Coat Of Many Cupboards
Het begon allemaal ooit met het hobbybandje The Helium Kids, de single Science Friction en het album White Music. This Is Pop! zongen Andy Partridge en Colin Moulding. En ze kregen gelijk. Toch waren de eerste platen vol stekelige liedjes met hoekige powerchords niet voor iedereen direct een lust voor het oor. De groep werd vooral in eigen land als te arty afgeschilderd en Partridge als een zonderling. Maar al snel werd duidelijk dat de groep in met name Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten een cultstatus aan het verwerven was en die zou behouden tot aan de laatste twee voortreffelijke albums: Apple Venus en Wasp Star, waar hun `pop' in gesublimeerde vorm schitterde. A Coat Of Many Cupboards, een carrière gezien als een enorme kast vol kleine deurtjes en laatjes waarachter vele verrassingen, want deze 4CDBox is niet zomaar een compilatie van vijfentwintig jaar XTC. Sterker nog: tweederde is nog nooit eerder uitgebracht. De collectie demo's, rehearsals, outtakes en livetracks beslaat hun Virgin-periode van 1976 tot 1992. Totaal 66 tracks, waarvan tien voor de meesten onder jullie waarschijnlijk totaal onbekend, dertien zogenaamde homedemo's (slechts vijf verschenen eerder als b-kantjes), negen livetracks, een aantal werkversies en zeven ongebruikte singleversies. Ook aanwezig is de eerste en afgekeurde demo voor CBS van Science Friction. Ze wisten zeker niet wat ze zouden gaan missen. Andy en Colin schreven samen met superfan Harrison Sherwood het stijlvolle boekwerkje bij deze longbox vol. Bovendien kozen ze vijftien albumtracks die een bijzonder plaatsje verdienen, zoals Moulding's Fly On The Wall en het mooie Bungalow en Partdidge's Sgt. Rock Is Going To Help Me en Chalkhills And Children. Deze tracks staan niet op de door veel mensen aangeschafte dubbel-cd Fossil Fuel. De liefhebbers worden dus aardig in de watten gelegd en zo hoort het ook. Let's Have Fun!
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Reissues
Verschenen in Plato Mania nr: 162
Datum recensie: 8-3-2002
Releasedatum CD: 25-3-2002
  Plato Mania waardering: ****
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Reissues> ANDY PARTRIDGE
ANDY PARTRIDGE - Fuzzy Warbles I & II
De release van de 4CD-Box A Coat Of Many Cupboards ligt nog maar net achter ons, of Andy Partridge start een naar verluid tiendelige serie onder de bizarre titel Fuzzy Warbles, dat zoiets betekent als `wazig gekweel'. De bedoeling is om zijn enorme collectie home demo's, die in het verleden vaak op singles werden bijgezet, te ontsluiten voor het nageslacht en vooral voor de fanatieke XTC-slikkers. Het lijkt allemaal wat overdreven en het riekt naar overkill, maar als je eenmaal gaat luisteren naar de liedjes in de notendop en de aanzetjes tot genialiteit, zal menigeen moeten toegeven dat de man over een veelzijdig palet beschikt en niet zelden meerdere juweeltjes op dezelfde dag bedenkt en ook nog uitvoert. It's work, the most important thing is work... De woorden van een andere Andy, namelijk de popartkoning Warhol, zijn in die zin ook van toepassing op Mr. Partridge. Vooral toen hij met XTC de optredens voor gezien hield en zich terugtrok in zijn huisstudio in het Engelse Swindon. Fuzzy Warbles bevat, en dat is het verrassendste aan deze eerste twee delen, nauwelijks demo's van reeds bekende album en singletracks, maar vooral veel nooit eerder gehoorde nummers die terzijde werden geschoven. Er zijn outtakes te vinden van de albums Oranges & Lemons en Nonsuch en enkele tracks van de onuitgebrachte soundtrack van de Disney film James And The Giant Peach. Op Volume One staat deel een van het anagram-nummer MOGO, dat op deel twee GOOM heet en op de delen 3 t/m 7 OGOM, OMGO, MOOG, etc. zal gaan heten. Er is een ode aan Miller Beer te vinden en een lofzang op Andy's speelgoed keyboard, zijn Miniature Sun. Teveel haast om op te noemen. Naar het schijnt worden de komende acht afleveringen enkel via de website aangeboden, maar deze twee liggen dus voor het grijpen. Misschien dat Paul McCartney dit idee kan adopteren. Zou leuk zijn.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Reissues
Verschenen in Plato Mania nr: 172
Datum recensie: 30-11-2002
CD
Thanks to Martijn de Koning Plato Mania waardering: ***
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Pop & Rock> PETER BLEGVAD & ANDY PARTRIDGE
PETER BLEGVAD & ANDY PARTRIDGE - Orpheus; The Lowdown
De Engelse avant-garde rockmuziek, zoals die op kwam zetten vanuit de psychedelische jaren zestig, kende in Slap Happy en Henry Cow midden jaren zeventig twee van haar belangrijkste vertegenwoordigers. Toen beide groepen fuseerden was het eigenlijk een beetje over met de pret en viel het spul uit elkaar. Tot bands als This Heat, Cabaret Voltaire en The Popgroup de draad weer oppakten. Ook Andy Partridge van XTC zegt erdoor beïnvloed te zijn geweest. Als compagnon van ex-Slap Happy en Henry Cow-lid Peter Blegvad werkt hij in de jaren tachtig mee aan twee solo-projecten. Dit avontuur krijgt nu dan eindelijk een vervolg. Met tussenpozen hebben ze er bijna elf jaar aan gewerkt. Het project is gebaseerd op het bekende Griekse epos over Orpheus, de zoon van Apollo en de muze Calliope, en zijn geliefde Eurydice, die hij door zijn zangkunsten en citerspel terug laat keren uit het dodenrijk, waarna hij met haar trouwt. Veel schrijvers hebben hier hun eigen versie van gemaakt en Peter Blegvad voegt daar nu de zijne aan toe. In ruim twee en dertig minuten voeren Partridge en Blegvad je binnen in een totaal andere wereld van klanken, ritmes en sfeertjes. Daaroverheen hoor je steeds de vertelstem. In The Blimp Poet zal de geoefende XTC-fan het thema van Omnibus herkennen. Ook de gitaar van Partridge is duidelijk te onderscheiden, maar verder is het een op zichzelf staand gebeuren. Let ook op de bijzondere verpakking en het fraaie fotowerk.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Pop & Rock
Verschenen in Plato Mania nr: 187
Datum recensie: 18-1-2004
CD / releasedatum: 23-2-2004
  Plato Mania waardering: ****
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Reissues> ANDY PARTRIDGE
ANDY PARTRIDGE - Fuzzy Warbles Volume 7 & 8
Andy's Doos Van Pandora vol ‘wazig gekweel’, zoals hij dat zelf noemt is compleet. De delen zeven en acht brengen ons opnieuw een wagonlading onuitgebrachte tracks, alternatieve takes en home-demo's van bekende songs uit de rijke XTC catalogus, als Ballet For A Rainy Day, Desert Island, Another Satellite en The Loving. Partridge heeft inmiddels een omvangrijk archief en is zo iemand die een liedje schrijft tijdens het koken van een ei, het uitlaten van de hond of het drinken van een kopje thee. Hij woont en werkt nog altijd in een doodgewoon rijtjeshuis in Swindon en is verzot op tinnen soldaatjes, rare mutsen, Captain Beefheart en Judee Sill, to name a few. Zijn handelsmerk is ‘pure pop voor mensen van nu’ en dankzij Franz Ferdinand en de Kaizer Chiefs, fanatieke fans van XTC, is zijn muziek weer helemaal actueel. Fuzzy Warbles 7 & 8 levert weer de nodige verrassingen op. Zo zijn er drie heerlijke bubblegumpopsongs te beluisteren, ooit bedoeld als een vervolgproject op de Dukes Of Stratosphear. Virgin zag er echter weinig in. Candymine zou wel een geweldige single geweest zijn. Er is een Song For Wes Long, de maker van de website optimismsflames.com, een verjaardagslied voor Karen, een demo voor Cathy Dennis, hier in Andy's eigen versie en een ongebruikt thema voor de TV show Wonderfalls, getiteld Bobba De Boop De Ba De Boobay. Tussen al dit ‘wazige gekweel’ bevinden zich ook nog twee aan de Beach Boys ontleende wereldsongs, te weten Chalkhills And Children en Books Are Burning. Check it out!
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Reissues
Verschenen in Plato Mania nr: 221
Datum recensie: 2-9-2006
CD
  Plato Mania waardering: ****
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Reissues> ANDY PARTRIDGE
ANDY PARTRIDGE - The Fuzzy Warbles Collector's Album
In ons vorige nummer bespraken wij de delen zeven en acht van deze geweldige serie, niet wetende dat er ook nog een box zou verschijnen met de gehele collectie van Andy Partridge's huisdemo's, outtakes en andere raritieten. En wat voor een doos! Alsof je een sinterklaaskadootje krijgt dat al het vorige degradeert tot onbenullige prullen. Het lijkt een heel dik boek, maar is het niet. Twee kinderen zitten op een raket, maar in plaats van vuur komen er veelkleurige postzegels uit. Die corresponderen natuurlijk weer met de hoesjes van Fuzzy Warbles. Bijgevoegd is eendoor Andy zelf geschreven essay over zijn invloeden (The Monkees), zijn carrière (XTC) en studio ‘The Shed’ in zijn tuin in Swindon. Hier heeft hij alle vrije uurtjes doorgebracht tot zijn vrouw er waarschijnlijk helemaal gek van werd. Alles nam hij op en hij gooide nooit iets weg. Wat er nog ligt is waarschijnlijk rommel (300 truly rotten songs), maar je weet het maar nooit. Ook staat er een batterij aan vintage opname- en geluidsapparatuur. Soms verpatste hij een apparaat aan een jonge muzikant, zoals ooit aan Damon Albern van Blur te tijde van Modern Life Is Rubbish. Hij nam Andy's oude 8-sporen machine over. Ook zijn gitaarcollectie passeert de revue. De Egmond gitaar van zijn vader, een Fender Bronco, gebruikt tijdens de Drums & Wires sessies en zijn veelgebruikte akoestische Martin D35. Elk instrument heeft zo zijn geschiedenis. The Shed moet zowat wel het paradijs zijn op aarde. Het adres: Muscle Sheds, Shabby Road, Electric Ladyshed, zoals Andy het graag noemt. Wereldberoemd in Swindon en ver daarbuiten. Inclusief de bonus-cd Hinges bevat deze prachtbox 163 nummers uit de XTC-catalogus, maar vooral ook vele pareltjes die voorheen alleen bekend waren bij de die-hard fans.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Reissues
Verschenen in Plato Mania nr: 222
Datum recensie: 15-10-2006
CD
  Plato Mania waardering: ****
 
[mania]  
Home>Mania>Genres>Pop & Rock> MONSTRANCE
MONSTRANCE - Monstrance
Andy Partridge kondigde het reeds aan: Monstrance zou geen gemakkkelijke plaat worden. Het had helemaal niets met XTC te maken en moest vooral worden gezien als een ode aan de geïmproviseerde muziek van Albert Ayler t/m Brian Eno en vooral gitarist Robert Fripp. Andy liep opnieuw oud XTC-toetsenist Barry Andrews tegen het lijf en sprak met hem over de huidige stand van zaken in de muziek. Het was tijd voor iets anders. Ze huurden voor drie dagen de Headroomstudio in Swindon en begonnen te jammen. Alles werd opgenomen, er stond letterlijk geen noot op papier en de heren gebruikten geen geestverruimende middelen. Uit acht uur bruikbaar materiaal werden uiteindelijk twaalf stukken geselecteerd en die staan nu gebroederlijk naast elkaar verdeeld over twee schijfjes. Lange nummers met een spannende opbouw, eigenlijk een soort ‘soundpaintings’ zou je kunnen zeggen. Filmische muziek die ideaal lijkt voor thrillers en murdermysteries. Ook drummer Martyn Barker komt trouwens uit Barry's band Shriekback. De mix werd verzorgd door Future Sound Of London gitarist Stuart Rowe. De opvallende oranje op-artverpakking is trouwens helemaal far-out. Misschien zal hij sommige fans van zich vervreemden, maar met Monstrance blaast Andy Partridge de geïmproviseerde muziek nieuw leven in. En dat was best even nodig.
Recensent : Ruud Verkerk
Genre: Pop & Rock
Verschenen in Plato Mania nr: 228
Datum recensie: 29-3-2007
CD
  Plato Mania waardering: ***1/2
 

Go back to Chalkhills Articles.