XTC leeft van de mislukking
Gepubliceerd op vrijdag 18 november 2005
De carrière van XTC kenmerkt zich door geweldige platen én een wurgcontract. Maar: "Het ergste leed maakt de mooiste kunst." Een interview met zanger Andy Partridge.
Door Rutger Steenbergen
Denk je aan XTC, dan denk je aan 'Senses Working Overtime' en 'Making Plans For Nigel'. De Britse formatie scoorde er in de jaren '80 grote hits mee en werd met de Talking Heads een invloedrijke band. Artistiek gezien was er succes, maar financieel ging het stukken minder, verzucht zanger en XTC-oprichter Andy Partridge. Gouden platen heeft hij niet en koning van een klein land is hij evenmin. Wat XTC wel is? “Een mislukking, maar door de mislukkingen gaan we door”.
XTC werd midden jaren '70 opgericht in het Engelse plaatsje Swindon. Vanuit ‘het lachertje’ van Groot-Brittannië werkte de groep aan een eigen geluid van eigenwijze en originele New Wave. De sound sloeg aan, eerst in Londen, daarna dankzij debuutalbum 'White Music' en de ijzersterke opvolger 'Drums and Wires' in de rest van de wereld. XTC was on top of the world en bekroonde zijn creatieve gloriejaren met het weergaloze 'Skylarking' uit 1986, dat door velen een klassieker wordt genoemd.
Wurgcontract Toch kon het succes niet verhullen dat het achter de schermen rommelde. XTC had in zijn jeugdige onbezonnenheid een wurgcontract getekend bij Virgin Records en voelde zich geketend. Het leidde tot onbegrip, frustratie en zelfs podiumvrees. "We verkochten onze ziel aan de platenmaatschappij en iedereen verdiende aan ons behalve wijzelf," kijkt Andy Partridge terug. "Ik was in die tijd ook verslaafd aan de valium." Tijdens een van de vele de tours kickte de zanger cold turkey af van het kalmeringsmiddel. Het bleek geen slimme zet. "Het volgende jaar kreeg ik paniekaanvallen, slapeloosheid en een enorm gevoel van frustratie over vijf jaar toeren zonder er ook maar een cent van te zien. Toen heb ik besloten dat ik helemaal niet meer zou toeren en alleen nog maar muziek zou maken."
De affaire met de platenmaatschappij bereikte zijn dieptepunt in de jaren '90, toen de band in een poging onder zijn contract uit te komen in staking ging. Partridge: "Dat was enorm frustrerend en pijnlijk, we konden het geld ook helemaal niet missen. Na zeven jaar hebben ze ons uiteindelijk laten gaan."
Erkenning Het wurgcontract met Virgin Records loopt als een rode draad door XTC's carrière, maar Andy Partridge ziet ook voordelen. "Met succes alleen hadden we nu niet meer bestaan. De mislukkingen maken dat we doorgaan, dat de batterij opgeladen wordt. Het is ook onze voornaamste drijfveer. We zoeken zoeken nog steeds naar waardering, zoiets als erkenning van je ouders vroeger."
Ondanks de financiële tegenslagen heeft Andy Partridge de laatste jaren muzikaal zijn draai weer gevonden. Zo is de Brit eigenaar van zijn eigen 'ethische' platenlabel APE Records, waar hij muziek uitbrengt van bands die hij zelf leuk en waar hij naar hartelust kan experimenteren. Bijvoorbeeld met het muzikale hoorspel ‘Orpheus’ met kunstenaar Peter Blegved, wiens debuutalbum hij in een ver verleden produceerde. Dertien jaar kostte het om het album af te ronden, maar dat is nu niet erg. Partridge: "Een commerciële platenmaatschappij zou zoiets nooit uitbrengen. En waarom ook, twee kalende mannen van middelbare leeftijd die experimenteren in een schuur in Swindon. Maar het werd eigenlijk steeds beter en toen we het uitbrachten kregen we heel positieve reacties."
Nieuw werk Met XTC'er van het eerste uur en medesongschrijver Colin Moulding nam Partridge in 1999 muzikaal revanche voor het slepende conflict met Virgin. In dat jaar verscheen Apple Venus Part 1 en 2, een oorspronkelijk als boxset bedoelde dubbel-cd waarop de band de twee contrasterende kanten van XTC laat horen. Vanwege de weinige financiële middelen verschenen de cd's los van elkaar en bleven ze tamelijk onopgemerkt, hoewel ze beiden van een opmerkelijk hoog niveau zijn. Met de zojuist verschenen heruitgave 'Apple Box' - nu wel als boxset - hoopt Partridge dat te veranderen.
"Er zijn verschillende bands die XTC als voorbeeld noemen en er is meer interesse. Daarnaast willen we nog steeds zoveel mogelijk mensen plezieren met mooie muziek." Mocht ook deze heruitgave niet verder reiken dan lovende woorden van 'de kenners' dan is er volgens Partridge nog niets aan de hand: "De mislukking is nog altijd onze grootste inspiratiebron."
Winnen: XTC singles Ter gelegenheid van de ‘Apple Box’ heeft XTC een single uitgebracht met nummers van het album én twee nieuwe songs. Jij kunt hem winnen door ons je naam, adres en de naam van het debuutalbum van de band te mailen. Onder de goede inzenders verloten we vijf singles.
© 2005 Planet Internet
|